Med mellemrum hører vi om, at forskere, entreprenører eller andre med ærinde i den vidtstrakte Amazonas jungle støder på indianerstammer, som aldrig har været i kontakt med folk udefra. Måske med nabostammer, som de rivaliserer med, men i de enorme jungleområder findes stadig stammer, som lever helt isoleret.
Man regner med, at der på verdensplan lever omkring 20 millioner af, hvad man kan kalde oprindelige folk i forskellige jungleområder i Amazonas junglen. Hertil kommer oprindelige befolkningsgrupper både i Asien og Afrika – men flest lever som oprindelige indianerstammer i Sydamerika, hvor der stadig er hvide pletter på kortene over de enorme jungleområder.
En kamp for den oprindelige kultur
For nylig kom det frem i verdenspressen, at der var dukket endnu en ukendt indianerstamme op i Amazonas junglen. Så vi må regne med, at der i junglens dyb gemmer sig endnu flere ukendte stammer, for hvorfor skulle det være de sidste isolerede mennesker, vi er stødt på nu?
For mange af de indianerstammer fra junglen, som kommer i kontakt med, hvad vi kunne kalde kolonister – altså folk udefra, der slår sig ned i junglen for at etablere arbejdspladser, bore efter olie, skove for at hente tømmer etc. – er mødet starten på en kamp for den oprindelige kultur, som stammen havde.
Nogle stammer vælger fortsat at isolere sig helt og har en fjendtlig adfærd over for de mennesker, der kommer til dem udefra. Andre overtager en del af kolonisternes levevis og går pludselig klædt i t-shirts, hvor de måske før gik nøgne rundt eller kun havde tildækket kroppen meget nødtørftigt med materialer hentet i junglen. De tager nogle gange også til de nærliggende byer og henter forsyninger, og således kan man pludselig støde på en Coca Cola flaske midt i junglen, hvor man hidtil kun har kunnet finde naturens egne materialer. I en moderne verden er det svært at leve oprindeligt, når først man er fundet – det kræver en enorm modstandskraft.
Stor viden om junglen
Mange af indianerne i junglen, navnlig de ældste, har stadig en stor viden om den natur, der omgiver den. De udvinder stadig gift fra frøer, som de kan bruge på jagt, og de har stort kendskab til planter, der har medicinsk viden. Den viden kan vi i verden udenom have stor glæde af, når vi skal udvikle nye medicinstoffer eller skaffe os ny viden om, hvordan naturens materialer måske kan træde i stedet for mange af de moderne kunststoffer, som vi ellers bruger i stor stil.